Meer over de techniek van de StraatMaat Ecolegger

De wens om machinaal te kunnen (her)bestraten is groot. Maar de machine moet wel aan de juiste wensen en specificaties voldoen. Lees daarover hier meer.

Stortbakken

De gepatenteerde stortbakken zorgen ervoor dat de verbeterde werkomstandigheden voor de stratenmakers ongekend is. De bakken zijn voorzien van een beweegbare bodem onder veerspanning. Deze beweegt omhoog naarmate de bakken leger worden.

  • Diep voorover reiken voor de stenen op de bodem hoeft niet meer.
  • De stenen hoeven niet meer uit de bak getild te worden, maar kunnen met een slepende beweging naar het lichaam toe gehaald worden.
  • Door de spijlenbodem kan zand en steenstof naar beneden vallen op de gelegde straat. Dat is handig bij hergebruik van vervuilde straatstenen.
  • Klimmen op de machine voor het wegscheppen van overtollig zand is niet meer noodzakelijk.
  • De shovelmachinist kan aan de stand van de spijlenbodem direct zien waar de stortbak bijna leeg is. Stagnatie door verkeerde vulling wordt zo voorkomen.

Rupsonderstel

Het in eigen huis ontworpen en geproduceerd rupsonderstel is grensverleggend qua insporing, of juist het ontbreken daarvan. Door de ultra lage bouw ontstaat een ideale positie ten opzichte van het zwaartepunt. De verdeling van de bodemdruk is optimaal. Samen met het lage profiel van de rubbertracks is er geen insporing bij een normaal tot goed verdichte zandbaan meer. De schadegevoelige sporenwissers zijn dus overbodig.

Accu-wisselsysteem voor continubedrijf op meerdere werken

Als je als aannemer meerdere werken in één stad onderhanden hebt, kun je de productie van de StraatMaat Ecolegger op verschillende werken inzetten. We kozen voor een accupakket dat bestaat uit drie handzame delen van 11 kilo, zodat een wisselsysteem mogelijk is. Zo zijn variabele omgevingsfactoren (hoge bebouwing, bomen, donkere wintermaanden ) instelbaar.

Verstelbare werkbreedte

De StraatMaat Ecolegger heeft standaard een vast frame met losse kopschotten voor een werkbreedte tot 400 cm. Ook worden er twee losse modules meegeleverd, van 1 meter breed, zodat de werkbreedte vergroot kan worden tot 6 meter. Met een meegeleverd hulpgereedschap en een heftruck, takel of kraan kan de Ecolegger eenvoudig aangepast worden. Het kan namelijk zijn dat de doorgang van de machine te breed is voor een smallere weg, waar de bomen of lantaarnpalen dicht langs de weg staan. Daarvoor is er de mogelijkheid om te versmallen. Optioneel kunnen er modules meegeleverd worden van een halve meter breed, zodat er een tussenmaat van 5 meter gemaakt kan worden.

Transportstand

Voor eenvoudiger verplaatsen en vooral voor smalle doorgangen zoals een schuurdeur, is de StraatMaat Ecolegger voorzien van een draaikrans. Die maakt het eenvoudig om de doorgangsbreedte van de machine te minimaliseren tot circa 2 meter.

Werkverlichting

De machine is standaard voorzien van LED-werkverlichting. Door gebruik te maken van de frames voor de zonnepanelen zijn deze werklampen ideaal gepositioneerd. Schaduwvlekken en verblinde shovelmachinisten komen niet voor. Tevens kan er door de gunstige positie volstaan worden met kleine lampen, zodat er weinig lichtvervuiling en energieverbruik is.